افسر سابق اطلاعاتی دفاعی انگلیس با اشاره به اینکه بازگرداندن خاندان پهلوی یکی از اهداف صدام برای حمله به ایران بود، گفت: او امیدوار بود که این امر موجب بازگردان مجدد خانواده پهلوی شود.   به گزارش خبرگزاری هدف و به نقل از خبرگزاری مهر : «آنتونی تاکر-جونز» در مصاحبه با خبرگزاری مهر از اهداف […]

افسر سابق اطلاعاتی دفاعی انگلیس با اشاره به اینکه بازگرداندن خاندان پهلوی یکی از اهداف صدام برای حمله به ایران بود، گفت: او امیدوار بود که این امر موجب بازگردان مجدد خانواده پهلوی شود.

 

به گزارش خبرگزاری هدف و به نقل از خبرگزاری مهر : «آنتونی تاکر-جونز» در مصاحبه با خبرگزاری مهر از اهداف و اشتباهات محاسباتی صدام در حمله به ایران، از جمله تلاش وی برای احیای خانواده سلطنتی پهلوی می‌گوید.

در اواخر شهریور ۱۳۵۹، عراق با حمله به ایران، جنگ هشت ساله تلخی را آغاز کرد که باعث بی ثباتی منطقه و ویرانی هر دو کشور شد. در طول جنگ، صدام که توسط چندین کشور غربی از جمله آلمان، فرانسه، ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای عرب منطقه حمایت می‌شد چندین حمله شیمیایی به شهرهای ایران انجام داد.

برای روشن‌تر شدن بیشتر زوایا و دلایل حمله صدام به ایران و حمایت کشورهای غربی از او، خبرنگار مهر گفتگویی با «آنتونی تاکر-جونز» افسر سابق اطلاعاتی دفاعی انگلیس انجام داده است.
متن کامل این مصاحبه در ادامه آمده است:

 

*اهداف صدام دیکتاتور سابق عراق از آغاز جنگ علیه ایران چه بود؟

صدام برای به دست گرفتن کنترل اروند رود و میادین نفتی جنوب ایران یک جنگ ناگهانی را علیه ایران آغاز کرد. او امیدوار بود که این امر موجب شورش علیه آیت الله خمینی و در نتیجه بازگردان مجدد خانواده پهلوی شود. اما در عوض، او یک جنگ وحشتناک هشت ساله‌ای را ایجاد کرد که به «جنگ بدون پایان» معروف شد.

 

*همانطور که می‌دانید بعضی از کشورهای اروپایی، مانند آلمان و فرانسه تأمین کننده سلاح‌های شیمیایی برای رژیم صدام بودند سلاح‌هایی که او علیه ملت خود و ایرانیان استفاده کرد. دلیل حمایت این کشورها از رژیم صدام چه بود؟

 

بسیاری از کشورها از اینکه انقلاب ایران به کشورهای دیگر صادر شود واهمه داشتند بنابراین به زعم خودشان بین تهدید بزرگ و بزرگ‌تر رژیم صدام را به عنوان تهدید کوچک‌تر مورد حمایت قرار دادند و این امر باعث شد که او را با میلیاردها دلار سلاح تجهیز کنند که فقط به طولانی شدن جنگ انجامید.

رژیم صدام که از کمبود نیروی انسانی که ایران از آن بهره مند بود رنج می‌برد به استفاده از سلاح‌های شیمیایی به عنوان راهی برای شکستن حملات گسترده پیاده نظام ایران و همچنین به عنوان روشی برای سرکوب مخالفان کرد عراقی‌اش روی آورد. بر اساس برآوردهایی که انجام شده است صد هزار سرباز و غیرنظامی ایرانی شیمیایی شده‌اند. جامعه بین‌الملل ضمن ابراز نارضایتی از این موضوع، در نهایت بی‌شرمی کاری برای جلوگیری از این حملات انجام نداد.

 

*علی رغم حمایت تسلیحاتی و سیاسی قدرتمندترین کشورها از رژیم صدام، اندکی پس از حمله وی به ایران، ایران توانست از موقعیت دفاعی خود خارج شود و ابتکار عمل را به دست گرفته و پیشرفت گسترده‌ای داشته باشد. به نظر شما دلیل آن چیست؟

 

صدام فکرش را هم نمی‌کرد که نیروهای مسلح ایران بعد از تحولات انقلاب ایران بتوانند خود را بلافاصله بازیابی کنند و این‌طور تصور می‌کرد که می‌تواند با شروع یک جنگ باعث فروپاشی کامل ایران شود.

اما ثابت شد که شروع این جنگ یک خطای مهلک بوده است زیرا سپاه پاسداران ایران همراه با نیروهای مسلح توانستند روند جنگ علیه حمله‌های رژیم صدام را تغییر دهند. وقتی این اتفاق افتاد، ایران توانست جنگ را به عراق بکشاند تا اینکه این جنگ٬ تبدیل به یک جنگ طولانی مدت شد.

 

منبع : خبرگزاری مهر