یکی از معلمان با سابقه آموزش و پرورش که پیشتر نیز طرح هایش در آموزش و پرورش مورد استقبال قرار گرفته است معتقد است استفاده از خودنویس از سوم ابتدایی فواید بسیاری برای دانش آموزان دارد. به گزارش سایت معلولین هدف و به نقل از خبرنگار مهر، این روزها دانش آموزان متأسفانه به دلایل متعدد […]
یکی از معلمان با سابقه آموزش و پرورش که پیشتر نیز طرح هایش در آموزش و پرورش مورد استقبال قرار گرفته است معتقد است استفاده از خودنویس از سوم ابتدایی فواید بسیاری برای دانش آموزان دارد.
به گزارش سایت معلولین هدف و به نقل از خبرنگار مهر، این روزها دانش آموزان متأسفانه به دلایل متعدد دیگر دانش آموزان خوش خط و خوانا نویسی نیستند. شاید در نگاه اول این مساله چندان پر اهمیت نباشد خصوصاً اینکه در بزرگسالی گمان این است که عموم کارها با تایپ حل میشود و کمتر قلم و کاغذ رفع نیاز میکند اما واقعیت این است که خط خوش بخشی از رفتار و ذهن و زیبایی شناسی فرد را متأثر میکند که میتواند ابعاد تربیتی نیز بر جای بگذارد. کودک و نوجوانی که یاد میگیرد با خط خوش و خوانا و با دقت بنویسد، برای جزئیات، برای فرایند هر کاری اهمیت قائل است، ذهن او منظم تر میشود و حتی بر سلامت روان او نیز میتواند تأثیر بگذارد که زیبایی میتواند بر آرامش روان اثر گذار باشد. از بعد روان شناسی این ماجرا که بگذریم خط خوش ارجاع به یک پیشینه فرهنگی است که با خوشنویسی عجین است. شاید از همین رو بود که در سالهای دهه ۶۰ و ۷۰ در کتابهای دوره ابتدایی بخشی به اسم خوشنویسی هم وجود داشت.
حامد نیک پی با ۱۷ سال سابقه معلمی در رشته ریاضی و دارای دکترای ریاضی محض که پیش از این نیز طرحهایی در حوزه آموزش و پرورش ارائه داده بود که آخرین آن طرح «استفاده از QR-Code در سیستم آموزشی» در آموزش و پرورش رونمایی شده است در گفتگو با خبرنگار مهر درباره طرح جدیدی که در این راستا دارد گفت: استفاده از نوشت افزار مناسب در مدارس، موجب افزایش رغبت دانش آموزان به انجام تکالیف و همچنین تحصیل میشود. در این طرح اثبات خواهیم کرد که استفاده از خودنویس در سیستم آموزشی ایران از کلاس سوم ابتدایی، نقش بسیار زیادی در ارتقا کیفیت آموزشی ایفا خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه در کشورهای پیشرفته دنیا در زمینههای علمی تلاش میکنند تا سرمایه گذاری بسیار زیادی را در زمینههای علمی و آموزشی انجام دهند تا بسترهای لازم برای تحصیل و نهادینه شدن علم در کشور را فراهم کنند و این کشورها با ایجاد بسترهای مورد نیاز برای به وجود آوردن یک جامعه علمی از جمله مدارس هوشمند، دانشگاههای مدرن تلاش میکنند تا افراد جامعه را به کسب علم و دانش ترغیب کنند، گفت: از جمله موارد دیگری که نخبگان این کشورها به آن پرداختهاند، اهمیت توجه به لوازم نوشتاری و ابزارهای مورد استفاده دانش آموزان و دانشجویان است. در این راستا به طور حتم اگر دانش آموزان و دانشجویان در نوشتن از ابزارهایی استفاده کنند که برای آنان لذتبخش باشد، آنگاه آنان رغبت بیشتری به نوشتن خواهند داشت. استفاده از نوشت افزار مناسب برای دانش آموزان سبب خواهد شد که در هنگام نوشتن دقت بیشتری کنند و این باعث خواهد شد که آنها به درس و آموزش راغب تر شوند که این تأثیر بسیار بالایی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان خواهد داشت، و در ادامه موجب خواهد شد که تحصیل برای آنان از درجه اهمیت بالاتری برخوردار خواهد گردد و جایگاه آموزش در جامعه افزایش یابد.
نیک پی ادامه داد: به عنوان مثال در کشور آلمان، دانش آموزان تا کلاس سوم ابتدایی از مداد استفاده میکنند و در ادامه دانش آموزان از اواسط کلاس سوم ابتدایی از خودنویس به عنوان ابزار جایگزین مداد برای نوشتار استفاده میکنند. با توجه به اینکه نوشتن با خودنویس لذتبخش تر از نوشتن با خودکار است. دانش آموزان یا افراد دیگر جامعه از نوشتن با خودنویس لذت بیشتری خواهند برد و این موجب خواهد شد که این افراد زمان بیشتری را برای نوشتن اختصاص دهند.
وی بیان کرد: مهمترین نکته این است که در عمل کاری کنیم که به افزایش لذت نوشتن با خودنویس، این افراد کمک شود و حتی این افراد در ادامه تلاش میکنند که ایدهها، داستانها و یا تراوشات ذهنی خود را نیز به نوشتار درآورند تا حیطه دانستنیهای خود را وسعت ببخشند و برای این منظور سعی میکنند که کتابها و مطالب بیشتری را مطالعه نمایند تا حیطه معلومات خود را گسترش داده تا مطالب بیشتری برای نوشتن داشته باشند. شایدباور نکنیم یک جایگزینی ساده به چنین امری بیانجامد اما تغییر یک رفتار دامنه وسیعی از رفتارها را تغییر خواهد داد.
وی در ادامه به تلاش برای رشد کتابخوانی در جامعه اشاره کرد و گفت: به طور حتم هر اندازه میزان کتابخوانی افراد جامعه بیشتر باشد، باعث افزایش فرهنگ عمومی آن جامعه خواهد گردید و از طرفی باعث پایین آمدن میزان جرم و مشکلات در کشور نیز خواهد شد. بنابر اهمیت این موضوع دولتمردان این کشورها با افزایش کیفیت آموزشی و تحصیلی و در پی آن با افزایش فرهنگ کتابخوانی در جامعه، باعث گسترده شدن جامعه نخبگان آن کشورها در سطح عمومی جامعه خواهد گردید که تأثیر بسیار بالایی در حفظ تعادل و انسجام اجتماعی آن کشورها در سطح ملی و جهانی را موجب خواهد گردید.
این معلم گفت: احمد واشقانی فراهانی از اساتید بنام خوشنویسی ایران بیان میکند که این روزها با وجود امکانات دیجیتال برای نوشتن کمتر به سراغ نوشتن با دست میرویم و دیگر مثل گذشته نامههای دستنویس در کار نیست و تایپ جایگزین نگارش با قلم روی کاغذها و دفترهای یادداشت شده است. اما مگر میشود کسی از نوشتن روی کاغذ لذت نبرد و حس خوبی پیدا نکند؟ اما به این معنا نیست که مردم شوق نوشتن روی کاغذ و لذت آن را به یاد نمیآورند. دست خط، حافظ افکار و آثار است و شاید به همین دلیل بوده است که ۲۳ ژانویه برابر با سوم بهمن ماه، روز جهانی دستخط است. برخی معتقدند که خط خوب یکی از مهارتهایی است که باید از سن کم یعنی از دوره آمادگی به دانش آموزان آموخته شود در غیر این صورت بخشی از فرایند یاددهی و یادگیری دچار نقص خواهد شد.
وی ادامه داد: این استاد خوشنویسی همچنین میگوید که: گانیه معتقد است برای یادگیری، دو دسته شرایط درونی و بیرونی وجود دارد؛ البته در بررسی علل بدخطی و بد آموزی خطی دانش آموزان دوره ابتدایی علاوه بر عوامل آموزشی و تربیتی، کار معلم و ابزار مورد استفاده، جز شرایط بیرونی هستند و در این میان استفاده از خود نویس در میان انواع ابزار نوشتاری از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا استفاده از خودنویس به جهت برقراری سادهتر ارتباط بین اعصاب مغز و دست، باعث کنترل بیشتر نوشتن و حذف بسیاری از اختلالات نوشتاری در فراگیران میشود و از این بابت تأثیر بسزایی در زیبا نویسی و تقویت احساس زیبایی شناختی نویسندگان دارد.
وی همچنین گفت: با توجه به اینکه در مدرس ایران درسی بنام خوشنویسی و یا خطاطی اختصاص داده شده است، دانش آموزان ملزم به تهیه دوات (جوهر) و نی (قلم) هستند که این موضوع باعث نگرانی خانوادهها در استفاده از این ابزار برای دانش آموزان به جهت کثیف شدن لباس آنان شده است. از طرفی دوات و نی فقط در ساعت خوشنویسی در مدارس و یا انجام تکلیف خطاطی در خانه مورد استفاده قرار میشود. در این راستا میتوان خودنویسهایی را برای دانش آموزان و دیگر افراد با نوک قلمهایی با پهنای ٢ و ٣ میلیمتر تولید کرد که دانش آموزان در مدرسه، و یا افراد مختلف جامعه در هر جا و زمانی که فرصت نمایند بتوانند بدون هیچ گونه مشکلی خوشنویسی و خطاطی نمایند، و دیگر نیازی به انجام تشریفاتی از جمله به همراه داشتن نی و دوات نیست. نکته دیگر این است که کشور ایران از نظر داشتن مواد اولیه معدنی برای ساخت خودنویس و مواد نفتی برای تولید جوهر خودکفا است.
منبع:مهر
Saturday, 23 November , 2024